In 2018 rangschikte het World Happiness Report Nederland als het zesde gelukkigste land ter wereld, met als criteria: inkomen (BBP per hoofd van de bevolking), gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, afwezigheid van corruptie en vrijgevigheid. Tegelijkertijd rapporteerden talloze lokale en buitenlandse onderzoekers een enorme toename van werkgerelateerde stress, angst en fysieke uitputting. De term, bekend als burn-out, is de laatste tijd nog bekender geworden. Cijfers laten zien dat ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland last heeft van burn-out gerelateerde symptomen. Daarmee staat Nederland bovenaan een andere lijst, dit keer voor de meeste burn-outgerelateerde klachten in Europa. Veel Amsterdamse zorgprofessionals praten meer dan ooit over het langdurige effect dat stressgerelateerde ziekten op ons lichaam kunnen hebben. Om daarmee om te gaan, moet je ze eerst herkennen.
Hoe Burn-out te herkennen?
Of je nu in de gezondheidszorg in Amsterdam werkt als arts, of als docent, verkoper of chauffeur, je kunt last krijgen van burnout-gerelateerde problemen. Dit impliceert een toestand van mentale en fysieke uitputting, veroorzaakt door iemands professionele leven. Als het eenmaal een normale conditie is, kan het een serieuze bedreiging vormen voor iemands algehele gezondheid en geluk, efficiëntie en zelfs zijn of haar persoonlijke leven beïnvloeden. Redenen die dit gevoel van burn-out kunnen veroorzaken zijn talrijk, maar de meest voorkomende zijn meestal professionele taken of doelen die moeilijk te bereiken of onmogelijk zijn, lage niveaus van controle op het werk, zelfs pesten en slechte relaties met collega’s. Om deze kwestie aan te pakken die de laatste paar jaar een van de meest voorkomende is geworden op het gebied van gezondheid op het werk en werkcultuur, suggereren moderne gezondheidscentra ze eerst te herkennen en vervolgens om professionele hulp te vragen bij een betrouwbare arts.
Industrieën die het meest worden beïnvloed door Burn-out
Uit onderzoek blijkt dat burn-out vooral voorkomt in de snelle, concurrerende omgeving van de techindustrie, maar veel andere industrieën lopen ook een groot risico. In het 2015-rapport van CBS werden zes sectoren onderscheiden, waarbij de onderwijssector het voortouw nam, terwijl andere sectoren de industrie, het bedrijfsleven, ICT, financiën en het openbaar bestuur omvatten. Artsen zijn er echter ook niet van gevrijwaard. Veel moderne huisartsenprofessionals zijn goed bekend met de term ‘burnout onder artsen’. Voor het eerst beschreven in 1974, is het werkgerelateerde syndroom al snel een begrip geworden onder collega’s. Het lijkt er tegenwoordig op dat meer Amsterdamse en Nederlandse zorgprofessionals er last van hebben.
Hoe kun je jezelf helpen?
Nadat we hebben vastgesteld dat burn-out iedereen kan overkomen en op elke werkplek, is het tijd om te kijken naar verschillende suggesties en adviezen die iedereen kan doen om op het werk zichzelf en werknemers te helpen. Begin met het herkennen van een probleem, denk vervolgens na over de ideale omstandigheden die je op je werkplek nodig zou hebben en begin met het realiseren ervan. Denk aan niet-werkactiviteiten en, als niets van dit nuttig blijkt te zijn, zou je kunnen overwegen om met je collega’s en bazen te praten en ten slotte een betrouwbare medische kliniek te vinden en om professionele hulp te vragen.