Het verband tussen muziek en de positieve invloed ervan op de algehele gezondheid van mensen is geen nieuw idee; in feite zijn er tal van wetenschappelijke onderzoeken die een verband bewijzen. Toch hebben we geen wetenschappers nodig om ons te vertellen dat we ons beter voelen wanneer we naar enkele geweldige beats luisteren – ons lichaam straalt geluk, opwinding en bijna een koortsachtig gevoel uit dat eigenlijk niets te maken heeft met de werkelijke koorts. Maar is er iets meer aan muziek, afgezien van het schijnbare ziel herstellende en heup wiegende effect?
Wetenschappelijk bewezen
Volgens psycholoog Daniel J. Levitin, PhD, van McGill University in Montreal, is het beschouwen en begrijpen van muziek als een remedie voor fysieke kwalen een relatief nieuw domein. Hoewel het nog een vrij nieuw perspectief is hebben al een aantal analyses aangetoond dat muziek ons lichaam nog meer beïnvloedt dan we eerder dachten. In feite toonde de meta-analyse van 400 onderzoeken die Levitin en zijn postdoctorale onderzoeks partner Mona Lisa Chanda, aan dat muziek de immuunsysteemfunctie van het lichaam verbetert en stress vermindert. Sommigen beweren zelfs dat het luisteren naar muziek zelfs effectiever is dan geneesmiddelen op doktersvoorschrift om de angst voor operaties te verminderen.
Muziek als therapie
Als bliksemafleider bleek muziek buitengewoon succesvol te zijn rond kinderen die op het punt staan te worden blootgesteld aan een stressvolle gebeurtenis of operatie. Maar muziek kan ook volwassen patiënten helpen. Tegenwoordig dient elk modern gezondheidscentrum open te staan om dit onderwerp met patiënten te bespreken en muziektherapie aan te bieden als een aanvullende of alternatieve methode voor medische behandeling. Voor de moderne huisartspraktijk is muziektherapie een van de beste en creatieve klinische interventies. Met behulp van muziek kunnen individuele doelen binnen een therapeutische relatie worden gerealiseerd. Het wordt beschouwd als onderdeel van expressieve therapie, ook bekend als creatieve kunsttherapie, waar creatieve kunst wordt gebruikt als een vorm van therapie. In tegenstelling tot traditionele kunstuitingen is het proces van creatie hierin belangrijker dan het eindproduct. De basis van de expressieve therapie is het idee dat mensen kunnen genezen door gebruik te maken van verbeeldingskracht en de verschillende vormen van creatieve expressie.
Muziek als remedie in moderne gezondheidscentra
Het laatste onderzoek naar de rol van muziek in de geneeskunde gaat zelfs nog een stap verder dan. Een idee dat onlangs werd ondersteund door de wetenschappelijk bewezen, geteste groepen van patiënten met de ziekte van Parkinson. De studie uitgevoerd bij Johns Hopkins kwam tot de conclusie dat groepszang de kwaliteit van leven en stemkracht en helderheid verbeterde bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Het idee dat muziek een van de belangrijkste elementen bleek te zijn in iemands welzijn is niet alleen opwindend, maar geeft ook hoop dat er ruimte is voor veel meer verrassingen van dingen, gevoelens en objecten die ons constant omringen. Laten we hopen dat we de generatie kunnen zijn die een revolutie teweegbrengt in muziek en het een heel andere betekenis geeft!